W sobotę 16 marca 2024 r. odbył się w albigowskim Ośrodku Kultury tradycyjny, coroczny konkurs kulinarny „Stół Wielkanocny”, którego tematem w tej edycji była babka wielkanocna.
Uczestników spotkania przywitał nastrojowymi pieśniami w klimacie wielkopostno-wielkanocnym Zespół Śpiewaczy „Sąsiedzi” z Białobrzeg.
Z prelekcjami wystąpili Agnieszka Zając-Gac (o tradycjach wielkanocnych w powiecie łańcuckim) i mistrz cukiernictwa Kazimierz Rak, właściciel Cukierni na ul. Miodowej w Rzeszowie (o tym, jak powstaje babka drożdżowa).
W konkursie wzięło udział 18 Kół z pow. łańcuckiego: KGW Albigowa, Albigowa-Honie, Cierpisz, Głuchów, Handzlówka, Kosina, Kraczkowa, Rogóżno, Sonina, Wysoka, Markowa, Łańcut-Przedmieście, Białobrzegi, Korniaktów Południowy, Budy Łańcuckie, Brzóza Stadnicka, Smolarzyny, Kopanie Żołyńskie, Dąbrówki oraz Laskówka gm. Dynów i Chmielnik gm. Chmielnik z pow. rzeszowskiego (razem 20). Komisja konkursowa (Kazimierz Rak – przewodniczący, Barbara Pilawa-Kraus, Małgorzata Jacek i Bartosz Dudek) szczególnie wyróżniła babki wykonane przez KG Łańcut-Przedmieście oraz KGW Rogóżno i Kopanie Żołyńskie.
Życzenia świąteczne złożyli uczestnikom spotkania Mieczysław Bochenek – prezes WZRKiOR w Rzeszowie, Janina Kuźniar przewodnicząca WR KGW w Rzeszowie, Zbigniew Micał – zastępca dyrektora PODR w Boguchwale, Marek Pająk – zastępca dyrektora KRUS w Rzeszowie, Patrycja Sobuś – prezes LGD Ziemia Łańcucka, Jacek Golba – kierownik PZDR w Łańcucie, Barbara Pilawa-Kraus – wicestarosta łańcucki, Zofia Rzepka – przewodnicząca PR KGW w Łańcucie, Anna Szpunar i Wiesław Wilk – radni RG Łańcut. Uczestniczyli w nim także goście z Węgier Marta i Imre Bárkányi, a całość prowadziła Zofia Dzierga z Głuchowa.
Organizatorami tegorocznej edycji byli: Wójt Gminy Łańcut, Rada Powiatowa i Gminna KGW w Łańcucie, Centrum Kultury Gminy Łańcut – Ośrodek Kultury w Albigowej, KGW w Albigowej, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Kulinarnie spotkanie przygotowały panie z albigowskiego KGW.
Zdjęcia Andrzej Łobaza